← Terug naar recepten overzicht


INGREDIËNTEN

 • kalkoen
 • 50g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • zout en peper
 • WAT HEB JE NODIG?

 • rooster & braadslee
  ter grootte van de kalkoen
 • vleesthermometer (meegeleverd)
 • kwast of lepel
 • aluminiumfolie
 • keukenpapier
 • satéspies of tandenstoker
 • bindtouw (meegeleverd)
 • Bereiding gevulde kalkoen

  Auteur: Koopeenkalkoen.nl
  Het is bijna kerst! De kalkoen mag op tafel. Met deze 10 stappen zet je de lekkerste gevulde kalkoen op tafel! De bereiding, inclusief gaartijd van de kalkoen duurt ca. 3-4 uur.

  Na levering kun je de kalkoen 4 dagen bewaren. Zo kan je de kalkoen tot en met tweede kerstdag bereiden.

  Na ontvangst kan je de kalkoen in de koelkast bewaren. Zo kan de kalkoen rustig ontdooien, daar heeft je kalkoen ongeveer 48 uur voor nodig. Na het ontdooien kan je de kalkoen niet nog een keer invriezen.  Stap 1

  Kalkoen Recept stap 1 Haal de kalkoen en de boter een half uur van tevoren uit de koelkast en laat allebei op kamertemperatuur komen. Je kan de kalkoen alvast uit de verpakking halen. Dep daarna de kalkoen met keukenpapier droog.

  Stap 2

  Kalkoen Recept stap 2 Zet het rooster klaar op je aanrecht en verwarm de oven voor op 200°C. De braadslee kan alvast onderin de oven worden gezet. De braadslee vangt het braadvocht en vet van je kalkoen op en moet daarom op zijn minst zo groot zijn als je kalkoen. Zet ook alvast alle benodigdheden klaar.

  Stap 3

  Kalkoen Recept stap 3 Smeer de kalkoen nu in met de zachte boter, bestrooi met zout en peper en wrijf alles goed in.

  Stap 4

  Kalkoen Recept stap 4 Bij de kalkoen wordt een touwtje geleverd. Daarmee bind je de poten van de kalkoen kruislings aan elkaar vast. Zo behoud je kalkoen tijdens het braden een mooie vorm.

  Stap 5

  Kalkoen Recept stap 5 De meegeleverde thermometer kan tegen een beetje hitte. De thermometer kan dus gewoon 3 uur in de oven, in de kalkoen zitten. Vergeet niet de zwarte plastic beschermkoker van de thermometer te halen.

  Stap 6

  Kalkoen Recept stap 6 Nu is het tijd om je kalkoen op het rooster te leggen en de meegeleverde thermometer tussen de poot en de borst te steken. Het is belangrijk om deze op de juiste plek te plaatsen, omdat je hier straks de kerntemperatuur voor een perfect gegaarde kalkoen afleest.

  Stap 7

  Kalkoen Recept stap 7 Schuif nu de kalkoen op het rooster boven de braadslee in de oven, zodat boven de kalkoen nog wat ruimte over is. Na 20 minuten mag de hitte naar 120°C worden verlaagd. Je zet nu 5 minuten lang de deur van je oven op een kier, zodat de temperatuur wat sneller omlaag gaat. Doe daarna de deur weer dicht.

  Stap 8

  Kalkoen Recept stap 8 Nu moet de kalkoen nog ongeveer 2 1⁄2 uur garen. Of en wanneer je kalkoen daadwerkelijk klaar is, zie je straks aan de kerntemperatuur. Kijk na 1 en na 2 uur even naar de kalkoen en de thermometer. Wanneer je kijkt kun je de kalkoen met een kwast of een lepel met het vet uit de braadslee te bestrijken. Lijkt je kalkoen aan de buitenkant al vrij bruin? Dek je kalkoen dan met aluminiumfolie af, voordat je hem weer in de oven schuift.

  Stap 9

  Kalkoen Recept stap 9 Na 2 1⁄2 uur zou je kalkoen bijna op de ideale kerntempetatuur van 70°C moeten zitten. Check de thermometer en prik voor de zekerheid ook met een saté spies in de zij en poot van de kalkoen - hij is gaar vanbinnen, als er heldere sap uitkomt.

  Is je kalkoen nog niet helemaal op temperatuur? Blijf nu in de buurt van je oven en kijk om de 5 minuten naar de temperatuur.

  Klopt de kerntemperatuur en komt er heldere sap uit het vlees? Top, je kalkoen is klaar en heeft als het goed is een mooie, goudbruine en knapperige huid. Neem de kalkoen uit de oven en bedek losjes met aluminiumfolie. Nu moet je kalkoen nog een kwartier rusten, voordat hij kan worden geserveerd. Gebruik de tijd om de saus voor erbij te maken! Het recept voor de saus vind je hier.

  Stap 10

  Kalkoen Recept stap 10 Verwijder de vleugels van de kalkoen. Snij nu dunne plakken vanaf de voorkant. Voor het serveren van je kalkoen heb je een goed, scherp en lang mes nodig en bijvoorbeeld een taartschepper, zodat je de plakken met de vulling goed op de borden kan verdelen. Eet smakelijk!