Bereiding geglazuurde wortels | Recept bijgerecht

Ingrediënten

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: min
  • 1kg wortels, klein (met het groen er nog aan)
  • 2 eetlepels keukenzout
  • 1 citroen citroensap, vers
  • 80g suiker of honing
  • 4 eetlepels olijfolie (bij bereiding in de oven)
  • 2 eetlepels boter
  • 2 theelepels zwarte peper, gemalen

Tips

  • Heb je geen blender of staafmixer? Dan kun je ook een gewone stampot stamper gebruiken. Je krijgt dan wel een wat grovere puree.
  • Met dit recept maak je een lekker zure cranberry compote. Voeg naar smaak meer suiker toe voor een zoetere variant.
  • Voor een heel zachte puree kun je de knolselderij na het pureren nog zeven. Gebruik een fijne zeef en duw met de achterkant van een lepel de puree door de zeef heen.
  • Je kunt de puree al een dag van te voren maken en opwarmen op de dag van je kerstmaal. Makkelijk als je gasten over de vloer hebt!

Geglazuurde wortels

Auteur: Laura Bartels

Voor dit recept kan je net als bij de aardappeltjes twee bereidingswijzen hanteren. Als je dus geen oven hebt, of deze met een mooie kalkoen bezet is, kan je de wortels ook kort koken en daarna in een pan met wat honing en boter glazuren.


Koken

  1. Was de wortels (schillen mag, maar hoeft niet) en snij het grootste deel van het groen eraf. Zet een pan met voldoende water op hoog vuur, voeg het keukenzout toe en kook de worteltjes in ca. 8 minuten beetgaar.
  2. Laat de wortels goed uitlekken. Zet een grote pan met dikke bodem klaar en smelt de suiker tot deze vloeibaar is, maar niet verbrand. Als je honing wil gebruiken laat je deze gewoon op middenhoog vuur opwarmen.
  3. Giet de heft van de citroensap en 50ml water bij de suiker/honing (pas op, kan spetteren) en laat het mengsel nog iets borrelen.
  4. Schep de gekookte worteltjes door het karamel, proef en voeg naar smaak nog iets meer citroensap toe. Gooi er een goed klontje boter bovenop en serveer bestrooid met vers gemalen zwarte peper.

Bakken

  1. Was de wortels (schillen mag, maar hoeft niet) en snij het grootste deel van het groen eraf. Verwarm de oven voor op 200°C en verdeel de wortels op een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Meng in een kom de citroensap, olijfolie, suiker/honing, een snufje zout en wat peper.
  3. Giet het mengsel over de wortels en laat deze ca. 30-40 minuten in de oven bakken (kijk tussendoor naar de wortels, ze moeten mooi goudbruin karameliseren). Elektronische oven: 200 °C/ Hete lucht: 175 °C/ Gas: Stand 3.